Tradisjonell medisinsk hormonbehandling

Tradisjonell medisinsk hormonbehandling

Hormonene du får hos legen ligner veldig på på de kroppen lager selv. Og når du begynner med behandlingen vil du merke at de virker raskt.

Medisinsk hormonbehandling anbefales først og fremst til kvinner som er veldig sterkt plaget i overgangsalderen. Og det anbefales å ta en så liten dose som mulig i en så kort periode som mulig.

Det er ikke alle overgangssymptomer som behandles med hormoner. De vanligste plagene som har god effekt av behandlingen er:

  • blødningsforstyrrelser som du kan få på grunn av manglende eggløsning og derfor manglende progesteron
  • hetetokter og forandringer i slimhinnene i skjeden og urinveier, som skyldes at eggstokkene slutter å produsere østrogen

Det er ulike behandlinger som kan hjelpe dine plager. Hva som passer for deg bestemmer du og legen din sammen. For selvom behandlingen ofte går ut på å tilføre østrogen, kan det være mye mer nyansert ut i fra din situasjon.

Noen kvinner har av ulike grunner ikke livmor lenger. Da er det ofte behandling med ren østrogen som gjør nytten.

Hvis du fortsatt har livmor skal du ikke ta østrogen alene, men også tilføre gestagen, som er syntetisk fremstilt, og som ligner på progesteron. Det er fordi østrogen alene kan øke risikoen for kreft i livmoren fordi slimhinnene kan begynne å vokse ukontrollert.

Østrogen kan gis via piller, plaster eller gelè. Gestagen gis i form av piller eller plaster, eller via en hormonspiral.

Hvis du bare har blødningsforstyrrelser holder det med gestagen. Ofte da via en hormonspiral som også er et veldig godt prevensjonsmiddel.

Ved forandringer i slimhinnene kan du oppleve smerter ved samleie og at du ofte får urinveisinfeksjoner. Dette kan lokalbehandles med østrogen. Du trenger ikke å ta piller eller plaster som virker på hele kroppen. Behandlingen gis via stikkpiller, vaginaltabletter, krem eller et vaginalinnlegg. Det er en ring som legges i bunnen av skjeden.

Er det derimot forandringer i slimhinnene du plages av, er situasjonen litt annerledes. Hvis du har smerter ved samleie eller hyppig urinveisinfeksjon, kan du velge lokalbehandling med østrogen og behøver altså ikke å ta piller eller plaster som virker i hele kroppen. Noen ganger vil legen din først gi deg en behandling som gjør at du får regelmessig menstruasjon. Hun gjør dette for å unngå at du får småblødninger.

Hormonbehandling er på resept. Også lokalbehandling, bortsett fra noen vagitorier. Legen vil følge deg opp etter 1 til 2 måneder. Og det er viktig at du går til kontroll 1 gang i året. Får du ubehag, eller merker bivirkninger, er det viktig å kontakte lege.

Jeg har skrevet litt om fordeler og ulemper med MEDISINSK HORMONBEHANDLING

Ønsker du en mer alternativ behandling? Les mer om NATURLIG HORMONBEHANDLING

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny