Tidlig overgangsalder kan ramme jenter i 20 årene

Tidlig overgangsalder kan ramme jenter i 20 årene

Visste du at jenter helt ned i 20-årsalderen kan ha sykluser uten eggløsning? Og det kan gi dem symptomer som vi vanligvis får i overgangsalder. Men hvorfor skjer dette?

I en vanlig normal syklus er østrogenproduksjonen relativt lik i de to 14-dagers periodene før og etter eggløsning.

Progesteron produseres kun etter eggløsningen, og bidrar til å balansere hvordan østrogenet stimulerer livmorslimhinnen.

Hos jenter som kommer i tidlig overgangsalder fordi de ikke har eggløsning, vil ikke kroppen produsere progesteron. Dette gjør at livmorslimhinnen blir overstimulert.

Mange av disse jentene opplever at de får kraftige menstruasjoner, kroppen samler på væske og de kan får ømme og hovne bryster.

Dette er fryktelig ubehagelig for de jentene som blir rammet. Og for noen gjør det livet og hverdagen vanskelig. Det kan også bli et problem å bli gravid når syklusen ikke fungerer normalt.

Opplever du en eller flere av disse symptomene, kan det hende at det skyldes denne ubalansen i hormonproduksjonen. Legen din kan lett finne ut av det gjennom en blodprøve. Og du vil få kyndig veiledning i behandling og hva du selv kan gjøre for å balansere hormon nivåene igjen.

Er dette noe man kan forebygge? Eller gjøre noe med? Det beste tipset er, å ta kontakt med legen din, for en samtale og personlig veiledning. Plagene kan være veldig individuelle, og det å få en grundig sjekk hos lege, er alfa og omega. Det er også for å utelukke at det kan være noe annet som gir deg disse symptomene.

Som for oss eldre kvinner som er i overgangsalderen, er stress det viktigste å være oppmerksom på i hverdagen. Det å lære seg å roe ned kroppen og hodet, forsøke å bli utsatt for så lite stress som mulig, er viktig både for å forebygge og for å gjøre plagene bedre.

Andre ting som kan gi tidlig overgangsalder er:

 • Hvis du ikke har født barn
 • Vegeterianere kommer oftere i tidlig overgang enn andre
 • Om du er veldig tynn
 • Røyker du? I gjennomsnitt kommer røykere to år tidligere i overgangsalder enn ikke røykere
 • Arv – hvis din mor eller dine søstre kom tidlig i overgangsalderen
 • Om du har fjernet eggstokker eller livmor
 • Hvis du har gjennom gått cellegiftbehandling
 • Om du har fått strålebehandling av bekkenet
 • Noen autoimmune sykdommer kan ramme eggstokkene, og føre til uteblitt menstruasjon og tidlig overgangsalder

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Dette innlegget har 2 kommenta

 1. Kom i overgangsalderen da jeg var 39, rimelig tidlig.. Men sånn var det bare, ikke noe å henge med hodet for. 🙂 Gått greit det egentlig

  1. Hei😊 ja, for noen begynner den litt tidlig. Synes du har en flott innstilling. Og som du sier får man ikke stoppet det. Må bare jobbe med det, ikke mot det. Så fint at det har gått greit. Hvis du har noen gode tips som du vil dele, blir jeg glad for å høre om det🌸

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny