Smaksrik høstgryte med høyrygg

Smaksrik høstgryte med høyrygg

Høstgryte med høyrygg.jpg

Denne fyldige, næringsrike og smaksfulle gryteretten er umulig å motstå. Og nå på høsten er det vel ikke noe bedre enn å varme seg på noe skikkelig godt til middag. Det er også nå hyllene i butikken bogner av fersk kjøtt, friske grønnsaker proppfulle av smak og vitaminer, og fra skogen finer vi sopp og bær.

I denne gryten kombinerer vi alle smakene slik at de fremhever hverandre. Og det beste av alt, er at den så og si lager seg selv, mens du kan bruke tiden til å dekke et hyggelig bord. Du kommer langt med levende lys, noen fargerike høstblader og kanskje noen kvister og kongler. For meg handler det om å skape matglede, og en hyggelig stund, også i hverdagen.

Denne gryten egner seg også godt til å lage dagen før den skal spises. Et lite tips er da at når gryten er ferdig kokt, øser du den over i en ny kjele som er kald, fordi da går nedkjølingen raskere. La den være godt avkjølt før du setter den i kjøleskapet.

Antall personer: 8

Vanskelighetsgrad: lett

Tid: 2-3 timer

Dette trenger du:

2 kg høyrygg fra storfe

300 g bacon

3 ss hvetemel

4 ss tomatpure

4 fedd hvitløk

1 rødløk, skåret i litt grove biter

1 gul løk, skåret i litt grove biter

450 g sjalottløk (skrell og del dem i to)

300 g sjampinjong

4 mellomstore gulrøtter

Timian (gjerne frisk, men tørket går helt fint)

2 laurbærblad

1 l buljong eller kjøttkraft (jeg brukte 2 «båter» med Fond som jeg blandet ut i 1 l vann)

2 ss rødvinseddik

Pepper

Olje (rapsolje) og smør til steking

Det kan være lurt å klargjøre alle ingrediensen før du begynner å lage selve gryten. På den måten er det enklere, mindre kaotisk, rotete og hektisk, når du setter i gang.

Det første du gjør er å skylle kjøttet i kalt vann. Deretter skjærer du vekk hinner og sener så godt du kan. Enkelt sener kommer du ikke til, før du har begynt å kutte kjøttet i passe store terninger, som er neste steg. Deretter kutter du baconet i biter.

Skrell og kutt opp all løken. Jeg pleier å finhakke hvitløken i stedet for å bruke hvitløkspressen. Skrell gulrøttene og kutt dem i sirkelterninger. Del de største sjampinjongene i 2 eller 4, mens de små kan få være hele.

Klargjør buljongen eller kjøttkraften.

Først steker du baconet i litt olje. Legg det over på en tallerken. Deretter bruner du kjøttet i pannen, på middels varme, sammen med litt olje og litt smør. Stek i flere omganger. Hvis du har for mye kjøtt i pannen av gangen, blir ikke kjøttet stekt men kokt. Legg det ferdig brunede kjøttet over på en tallerken eller i en form. Ta vare på all stekesjyen du får i pannen. Den er med på å sette smak på gryteretten.

Finn frem kjelen. Stek løken gylden i litt olje og litt smør. Tilsett gulrøttene og la det surre i ett par minutter. Til sett kjøttet, baconet og stekesjyen, rødvinseddiken og hell over buljongen eller kraften. Ha tomatpureen i. Tilsett nykvernet pepper, 2 ss timian og laurbærbladene. Gi det hele et oppkok. Skru ned varmen og la gryten stå og putre i ca 1 time, eller til kjøttet er mørt. Jo lenger den får putre, jo bedre blir den.

Server gryten med hjemmelaget potetstappe og kokt rosenkål.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Dette innlegget har 3 kommenta

  1. Nydelig! Og til og med et pent bilde, for sånne gryter er ikke så enkle å få pene bilder av 🙂 Men jeg fikk vann i munnen, perfekt nå på høsten.

    1. Hei 🙂 Så hyggelig å høre at gryteretten fristet. Nå ble jeg glad. Tusen takk

  2. Oi ! Denne skal prøves ut ! Så mye godt ♥️ Mmmm skikkelig høst mat 😀

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny