Naturlig hormonterapi – den alternative løsningen

Naturlig hormonterapi – den alternative løsningen

Hvis du ønsker en mer naturlig tilnærming til å dempe eller bli kvitt overgangsplagene, kan naturlig hormonterapi være noe for deg.

I denne behandlingen har man fokus på å hjelpe kroppen med å balansere hormon nivåene dine. Tanken er, at hvis kroppen din får tilført det den mangler, kan den selv utbedre årsakene til symptomene dine.

Denne metoden er ikke så vanlig i Norge, men er vanlig i Tyskland og Danmark.

Når du kommer til behandleren vil hun be deg om å fylle ut et spørreskjema. Ved å svare på dette gir du et bilde av symptomene dine. Behandleren vil sammenligne symptomene med resultatet av en prøve hun tar for å se hvor mye eller lite du har av de enkelte hormonene.

Behandleren vil også ta en spytt test som sendes til et avansert laboratorium. Spytt testen vil måle kroppens frie hormoner. Behandleren vil se på balansen mellom østradiol, østriol (det vi kaller østrogener), progesteron, DHEA, -testosteron og kortisol. Ofte viser prøvene at kvinner som er over 40 år har for mye østradiol og for lite progesteron.

Det som er spennende her, synes jeg, er at denne behandlingen også tar hensyn til andre hormoner i kroppen din, som kortisol. Det er ikke bare kjønnshormonene de mener kan virke inn på plagene dine, men også andre hormoner.

Kortisol er et stresshormon som finnes naturlig i kroppen. Når du er under stress vil nivået av kortisol stige. Når stress situasjonen er over, vil kortisol nivået gå naturlig ned igjen. Men dette fungerer ikke alltid. For eksempel viser det seg at hos folk som er deprimert, synker ikke kortisolnivået slik som det skal. Hos dem forblir kortisolnivået høyt.

For meg, som opplevde å være deprimert, stresset og sliten i overgangsalderen, var det fint å finne noen som så og påpekte det jeg hadde kjent på lenge. Det var som om brikkene falt litt på plass hos meg. Jeg kunne se sammenhengen mellom, og skille mellom, hva de ulike hormon nivåene i ubalanse, hadde gjort med meg.

I naturlig hormonterapi får du veiledning i hvordan du kan legge om livsstilen din, gjøre noen endringer i kosthold og trening, men også hvordan du kan stresse ned.

Hver enkelt pasient vil få et skreddersydd opplegg, laget spesielt for akkurat henne ut i fra hvilke ubalanser de finner i hormon nivåene, generell fysisk helse og livsstil. Det vil være ulike måter å behandle og hjelpe kroppen i balanse igjen. Det kan være:

Hormontilskudd

Hvis testen din viser at du vil ha nytte av tilførsel av for eksempel progesteron, vil du bli anbefalt en dose som du skal ta over en viss periode. Det er forskjell på de ulike hormonene behandlereren vil anbefale til de ulike pasientene. Noen preparater kan du kjøpe reseptfritt på apoteket, andre må du få en resept på fra din fastlege.

Kostholdsendring

Det kan for eksempel være at du fordi du har for mye østradiol i systemet, blir anbefalt å kutte ut melk- og osteprodukter fordi disse inneholder mye østradiol fra naturens side.

Kanskje du blir anbefalt å spise mer sunt fett fordi hormoner er bygget av fett.

Mange blir anbefalt å kutte ned på sukkerforbruket. Det er fordi sukker kan øke nivået av androgener. Når det skjer øker også risikoen for hormonelle problemer som polycystisk ovariesyndrom (PCO) og uønsket hårvekst.

Behandlerne i naturlig hormonterapi anbefaler å konsekvent kjøpe økologiske råvarer for å unngå sprøytemidler. I sprøytemidler kan det være hormonforstyrrende stoffer som kan ødelegge hormonbalansen over tid.

Kosttilskudd

Mange synes det er vanskelig å få i seg nok fisk som inneholder de sunne fettstoffene og vitamin D. Fiskeolje, Omega-3 og D-vitamin er gode supplementer til det daglige kostholdet.

Hvis du for eksempel har for mye kortisol i kroppen, anbefales et tilskudd av B-vitaminer og magnesium.

Stressjekk

Når du er stresset vil kortisol stjele progesteron fra kroppen din. Stressmestring er derfor veldig viktig. En rutine med enkel og lett mindful meditasjon på kveldstid, kan hjelpe deg godt med å roe ned hele systemet. Det samme kan en rolig treningsform som yoga.

Utrensning

For noen kan det ha god effekt å kjøre noen dager med juicer og kosthold som er designet for å rense ut kjemikalier, tungmetaller og fremmedøstrogener som belaster kroppen.

Når dere er blitt enige om hva slags opplegg du skal følge, vil du få en ny kosultasjon etter ca 8 uker. Da er fokuset å snakke om hvordan opplegget fungerer for deg, hvordan du har det nå, og eventuelt gjøre noen justeringer.

Fordeler og ulemper ved denne behandlingen finner du HER

Kanskje tradisjonell medisinsk hormonbehandling passer bedre for deg? Det kan du lese mer om HER

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny