Hvorfor melk alene ikke forebygger benskjørhet

Hvorfor melk alene ikke forebygger benskjørhet

K-vitamin – spis brokkoli, grønnkål og spinat

Pleier du å være nøye med å få i deg kalsium? Vi vet jo begge to at det er viktig for å ta vare på skjelettet og forebygge benskjørhet. Men visste du at det også er viktig å få i seg nok vitamin K? Jeg hadde ikke hørt om dette vitaminet før jeg begynte å undersøke litt rundt overgangsalder, kvinnehelse og benskjørhet.

Men hva er K-vitamin? Og hvordan kan du være sikker på at du får i deg nok?

Vitamin K kan deles i to grupper; K1-vitamin og K2-vitamin. Det er K2-vitaminet som er spesielt viktig for knoklene dine. K2-vitaminet har som oppgave å dirigere mineralet kalsium til skjelettet, og bidrar på den måten med å opprettholde normal beinbygning.

Det betyr med andre ord, at du kan drikke så mye melk du bare vil, men hvis du ikke får nok K-vitamin, vil det ikke hjelpe skjelettet.

K-vitaminet bidrar også til normal blodlevring. Og det aktiverer et protein som gjør at karveggene ikke får et kalkbelegg, noe som igjen kan gi deg hjerte- karsykdommer.

Ved å aktivere mange ulike proteiner, forskjellige steder i kroppen, gjør K-vitaminet det mulig for disse proteinene å binde seg til kalsium. Det er 14 ulike proteiner som trenger K-vitaminet for å utføre sine oppgaver i kroppen. Disse 14 proteinene finnes blant annet i nyrer, benvev og i blodet.

K-vitaminet er et fettløselig vitamin. Men i motsetning til andre fettløselige vitaminer, har kroppen små lagre av K-vitamin, og de brukes fort opp. Det er derfor viktig at du tilfører vitaminet jevnlig via kosten. Leveren og hjertet ditt kan lagre vitamin K. Og det meste som lagres i leveren er K2.

Men hvorfor er K-vitamin viktig for beinbygningen din?

Det skriver jeg om i neste innlegg

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny