Julekrydret ribbe med sprø svor

Julekrydret ribbe med sprø svor

Det finnes utrolig mange måter å tilberede ribbe på. Variasjonene går i valg av krydder, med og uten marinering, damping av svoren før steking, uten damping av svoren og så varierer det i hvor lenge man steker ribben. 

Akkurat nå, før jul, er det den tradisjonelle ribben jeg har konsentrert meg om. Så i denne omgang har jeg styrt unna den asiatiske måten å krydre og tilberede på. Jeg har også styrt unna kraftige smaksettere som hvitløk og chilli, selvom det er fantastiske til ribbe.

Noen velger å kun krydre ribben med salt og pepper. Jeg pleier å blande mitt eget julekrydder som består av: 

Julekrydder til ribben

4 ts salt

1 ts nykvernet sort pepper

1 strøken ss malt ingefær

1 strøken ss malt nellik 

(eller du kan stikke hele nellik i mellom rutene i svoren)

1 ts malt stjerneanis

1 ts kanel

1 ts muskat

Hvis ikke ribbesvoren er rutet, gjør du det nå. Det er viktig at du bruker en veldig skarp kniv. En tapetkniv (Stanley kniv) gjør jobben helt strålende godt. Pass på at du bare skjærer gjennom flesket, og ikke i kjøttet. Størrelsen på rutene bør være ca 1cm x 1 cm.

Bland krydderne godt sammen og gni inn hele ribbe, også svorsiden, med blandingen. La ribben ligge i kjøleskapet 1-2 døgn så krydderet trekker godt inn i kjøttet. 

For å få en smaksrik sjysaus pleier jeg å la grønnsaker steke sammen med ribben i pannen.

Grønnsaker til sjyen

2 gule løk, finhakket

3 gulrøtter i biter

1 sellerirot i biter

1 persillerot i biter

1 liter kokende vann

Forvarm ovnen til 180*C, gjerne med varmluft, det går fortere. Men ribben skal stekes med bare over- og undervarme. 

Legg alle de kuttede grønnsakene i en dyp, ildfast form. Legg ribben over grønnsakene med svorsiden ned. Hell det kokende vannet over grønnsakene i formen. 

Sett formen midt i ovnen. Husk at nå skal ovnen stå på over- og undervarme. La ribben steke i 1 time. Pass på at ikke alt vannet damper bort. Hvis det er nødvendig, tilsetter du mer vann underveis. 

Etter 1 time tar du formen ut av ovnen og snur ribben med svorsiden opp. Nå er det viktig at ribben ligger så jevn som mulig slik at svoren blir jevnt stekt. For å rette ut ribben kan du legge en ball med aluminiumsfolie under den. Sett formen inn i ovnen igjen og stek den i 1 time. Fortsett å følge med i tilfelle du må etterfylle med vann. 

Hvis det ikke ser ut som om svoren blir sprø kan du sette ovnsdøren litt på gløtt slik at luften i ovnen sirkulerer bedre. Eller du kan skru varmen opp til 230*c med ovnsdøren litt på gløtt. Nå må du følge godt med så den ikke svir seg. Dette går fort så du må ikke gå gra den nå. 

Hvis du har varmluft og grillelement i ovnen kan du sette på det samtidig som du skrur opp varmen. Da skal ikke ovnsdøren stå på gløtt. Og du må passe på hele tiden så svoren ikke svir seg. 

Det kan også hende at noen deler av svoren ser fin ut, mens andre deler trenger å bli litt sprøere. Da kan du dekke til de fine bitene med aluminiumsfolie slik at bare de ikke sprø bitene blir grillet. 

Når ribben er ferdig tar du den ut av ovnen og legger den over på et skjærebrett. La den få ligge å hvile i ca 10-15 min før du deler den i serveringsstykker. 

I mellomtiden siler du sjyen gjennom en sil i en kjele. Sikt 2 ss hvetemel inn i sjyen mens du visper. La sjysausen få et lite oppkok og smak til med eventuelt litt mer salt og pepper. 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny