Hva betyr overgangsalder, klimakteriet og menopausen?

Hva betyr overgangsalder, klimakteriet og menopausen?

Du kan fort bli litt forvirret rundt de ulike begrepene som brukes om overgangsalder. Jeg tenkte derfor å prøve å definere hva uttrykkene beskriver og betyr:

Ofte brukes benevnelsen klimakteriet på overgangsalderen. Disse to ordene betyr det samme og er en betegnelse på den fasen du nå går inn i.

Klimakteriet kan deles inn i fire faser:

  • Premenopause – i denne fasen har du regelmessig menstruasjon med 3 til 5 ukers intervaller
  • Perimenopause – du vil ha mer uregelmessig menstruasjon, med kortere eller lengre intervaller enn fra 3 til 5 uker. Det betyr at syklusen kan hoppe over 1 måned, noen ganger 2, før den plutselig kommer hver 4 uke igjen.
  • Menopause – beskriver at du nå ikke har menstruasjon lenger, og ikke har hatt den det siste året. Menopause kommer fra det latinske ordet amenoré som betyr 12 måneder. Ordet beskriver tidspunktet for siste menstruasjon
  • Postmenopause – er betegnelsen på tiden etter menopause. Da er du ikke fruktbar lenger, har ingen egg igjen, og derfor ingen menstruasjon. Overgangsplager kan du fortsatt oppleve å ha

For de fleste inntreffer menopausen når de er rundt 52, 53 år gamle. Før dette, er du i en overgangsperiode, hvor kroppen reagerer på endringene i produksjonen av østrogen og progesteron. Og det er på grunn av at kroppen prøver å tilpasse seg disse endringene, at du kan få ulike plager. Selv om menstruasjonen din uteblir 1 måned eller 2, så kan du i teorien fortsatt bli gravid.

Uregelmessig menstruasjon er det vanligste symptomet på at du er i overgangsalder. Men så mange som 10% har fortsatt regelmessig menstruasjonssyklus helt til de når menopausen.

Mellom 10 og 25% opplever å ha hete- og svettetokter i den premenopausalte perioden.

Men i menopausen er det hele 80 til 85% som plages med hetetokter. For de fleste blir dette borte i løpet av 5 år, men en del kan ha hete- og svettetokter i hele 10 år etter menopausen.

Visste du at det ikke er sikkert at hormon behandling kan utsette de plagene du kan oppleve i klimakteriet?

Jeg har prøvd ulike urter, i te og kosttilskudd, og tilført noen matvarer i kostholdet mitt som jeg synes hjelper.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny