Hjemmelaget potetmos med parmesan

Potetmos med parmesan.jpg

Ingen grønnsak har vel større tradisjon på det norske middagsbordet enn poteten. Tidligere var den også vår viktigste C vitamin kilde om vinteren. Poteten er jo også så utrolig anvendelig. Den passer til alt fra fisk og blåskjell til pølser, helstekt kylling, biff og gryteretter. Men den kan også nytes som egen hovedrett. Store variasjonsmuligheter har den også. Du kan koke den, steke den, fritere, ovnsbake eller lage en velsmakende potetmos.

Potetmos er enkelt å lage og smaker veldig godt. Ikke tar det lang tid heller. Du kan smaksette den med friske urter, muskatnøtt eller finhakket vårløk. Eller som jeg gjorde i dag, med parmesan ost, fløte og smør.

Antall porsjoner: 4

Vanskelighetsgrad: lett

Tid: 15 min

 

Du trenger:

10 mellomstore poteter

1,5-2 dl matfløte

50 g smør

50 g revet parmesan

Salt og pepper

 

Start med å skrelle potetene og kutte dem opp i jevnstore terninger, slik at de trenger omtrent like lang koketid. Kok dem møre i usaltet vann. Det tar ca. 10 min. Varm fløten forsiktig opp. Hvis du ikke varmer den, vil fløten kjøle ned mosen når du tilsetter den.

Hell så av kokevannet, og sett kjelen tilbake på den varme platen. Men skru varmen helt av. Du skal bare dampe bort alle rester av vann. Dette gjør du for at mosen skal bli så lett og luftig som mulig. Hvis du ikke gjør dette kan stivelsen fra potetene i kokevannet gjøre mosen mer limete i konsistensen.

Trekk kjelen bort fra platen og tilsett smøret. La det smelte inn i potetene mens du moser alt sammen med en potetmosstapper. Samtidig tilsetter du den varme fløten, litt av angen, inntil du har fått den konsistensen du vil ha. Rør inn parmesan osten og smak til med salt og pepper.

Det er veldig viktig at du ikke faller for fristelsen og blande mosen sammen i en blender. Da vil den bli til en seig limklump.

Dryss et tynt lag med finrevet parmesan over potetmosen ved servering.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.