Er kroppen din et godt sted å være?

Er kroppen din et godt sted å være?

Kroppen din skal være et godt sted å være i. Den er der for deg, hver dag hele livet. Du skal ha et forhold til deg selv gjennom lykkelige perioder og tunge perioder.

Gjennom graviditet og fødsel, jobb og familieliv. Alle disse elementene og hendelsene er kroppen din en del av. Alt du har vært med på og opplevd i livet, setter sine spor i din kropp.

Etterhvert som årene går, vil du merke at du blir stiv der du tidligere var smidig. Du opplever at jobben du har hatt i mange år, har gitt deg slitasjer som gir deg smerter. Graviditet og fødsler setter også spor, som du vil merke effekten av i større grad når du kommer i klimakteriet..

Har du tenkt på at jo mer du vet om hvordan kroppen henger sammen, jo lettere er det å forstå hvorfor smerter og vondter oppstår? Det vil også være enklere for deg å kanskje skjønne sammenhengen i hvorfor du får smerter eller plager akkurat der. Og når du er i god kontakt med din egen kropp, kjenner den godt og vet hva den prøver å fortelle deg, da er det enklere å finne ut hva du kan gjøre for å ha det bedre.

Visste du dette?

 • Alle ledd består av bein, brusk og en omsluttende leddkapsel. Inne i leddet finnes det leddvæske og bursaer som fungerer som støtdempere. Rundt leddene er det leddbånd, sener og muskler.
 • Alle disse strukturene kan bli nedslitt og gi smerter og plager.
 • Har du tenkt over hvor mange ledd kroppen din egentlig har? Bare tenk på ryggsølen din som er en lang kjede av ledd. Eller føttene dine som består av mange små ledd. Og hofteleddet som bærer tyngden av kroppen din.
 • Skade på eller i leddet, eller sykdom, kan også gi sterke smerter.
 • Den av revmatiske leddsykdommer som er mest vanlig blant eldre, er slitasjegikt (artrose). Denne sykdommern angriper gjerne flere ledd i kroppen.
 • Det er ikke uvanlig å få leddsmerter ved forkjølelse, influensa eller andre infeksjoner med feber.
 • Når østrogen nivåene synker i overgangsalder kan det gi deg hovne og smertefulle ledd. Det er fordi østrogen er med på å dempe infeksjoner og betennelser i kroppen.
 • Personer som trener regelmessig, har ofte mindre leddproblemer.
 • Når du trener får kroppen tilført større mengder friskt oksygen og blodsirkulasjonen blir mer effektiv. Dette hjelper kroppen med å få tilført næring til muskler og ledd. Og det gjør det lettere for kroppen å kvitte seg med avfallsstoffer. Opphopning av avfallsstoffer kan gjøre deg hoven og oppblåst i kroppen. Det kan gi deg hovne og stive ledd.
 • Sterke muskler er med på å støtte leddene dine. Spesielt hvis du har slitasjeskader i et ledd er det viktig å styrke musklene rundt leddet. Derfor er det viktig å trene litt utholdende styrke.
 • Det viser seg at overvekt er veldig belastende på leddene dine. Spesielt gjelder det hofter, kne og anklene dine. Å gå ned i vekt, vil lette balstningen på leddene, og du vil bli kvitt eller få redusert smertene.
 • De to siste punktene er spesielt viktige. Og henger litt sammen. Overgangsalderen fører til av muskelmassen blir mindre, og ofte erstattes med mer fett. Du opplever kanskje at du legger fortere på deg? Og at mye fett lagres rundt magen?
 • Riktig trening er derfor viktig. Trening som er tilpasset, og laget i forhold til, de slitasjene livet ditt har gitt kroppen din. Som tar hensyn til de endringene som skjer med kroppen din, og som gir deg resultater, mindre smerter og plager i hverdagen.

I neste innlegg skriver jeg om hva du kan gjøre med leddsmerter. Om ulike behandlinger, trening og annet du kan gjøre selv.

HER finner du meg på Facebook

HER er jeg på Instagram:

Snapchat: lykkeligdep

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny