Begynnelsen på slutten eller slutten på begynnelsen?

Begynnelsen på slutten eller slutten på begynnelsen?

Synes du det er mye negativ omtale av overgangsalderen og det å bli en eldre kvinne? Ofte er jo fokuset i medier, hos leger og kanskje i venninneklubben på plager og utfordringer som følger med klimakteriet.

Kanskje det er sånn at, fordi hovedfokuset ligger på det negative, så danner si oss et lite fordelaktig bilde av hvordan det er å gå gjennom denne perioden av livet?

Det å være ung, vital, fruktbar og vakker er det som blir løftet frem. I medier, i sosiale kanaler, i annonsering og reklame for produkter laget for jenter. Idealet er å holde fast i ungdommen til krampa tar deg. Og alt som gir signal om at alderdommen sniker seg innpå, skal bekjempes eller dysses ned. Det gjelder også overgangsalderen er mitt inntrykk.

Jeg vet ikke om noen jeg. Som står frem og snakker om hvor fantastisk det er å bli eldre. Hvor fint det er å se linjer og spor etter levd liv i både ansikt og kropp. Gleden over det livet har gitt av opplevelser, erfaringer og ulike relasjoner. At man er blitt klokere gjennom erfaringer som har brakt med seg uhemmet latter og glede, eller dyp sorg, smerte og et hav av tårer.

Det er heller ikke så mange som sier noe om de positive aspektene ved å gå gjennom overgangen til en ny fase i livet. For det er jo det overgangsalderen er? En overgang til resten av ditt liv. En milepæl som gir rom for ettertanke og takknemlighet. En fase i livet hvor du kanskje har større frihet på mange områder i livet. Barna er voksne og klarer seg selv, økonomien er tryggere og gir mer rom for å reise, dyrke hobbyer eller på annen måte investere i deg selv og eget liv.

Når det snakkes om klimakteriet er det mest om plagene som følger med. Det skapes et bilde av kvinner i overgangsalder som blir veldig negativt. Det oppleves som om alt ved meg som en middelaldrende dame, og min overgangsalder, er feil og ikke passer inn i samfunnet.

Eldre kvinner er mer enn hetetokter, deprimerte vaginaer, rynker, vondter i kroppen og hvitt hår. Vi er frodige, deilige jenter som har mye å gi verden. Vår vitalitet kommer fra livserfaring. Ja, vi endrer oss på utsiden, men på innsiden er vi fortsatt den samme jenta. På innsiden drømmes og lengtes det. Ideer formes og settes ut i livet. Nye karrierer skapes. Vi gjemmer oss ikke bort. Godtar ikke myten om at livet er over for oss. At vi bør sitte i ro mens vi seiler inn i alderdommen. Hvor herlig er ikke det? Vi blogger, snapper og bruker sosiale kanaler. Vi er der de unge er. Og det at vi inkluderer oss selv, overalt i samfunnet, gir oss kraft og en stemme som blir hørt.

Vi eier vår seksualitet, vi forelsker oss, og kan til og med innlede forhold til menn som er mye yngre enn oss. Selv om det fort skaper uro og bruduljer i omverdenen. Stor aldersforskjell den «gale» veien er ikke helt stuerent ennå.

Det kan følge med symptomer og plager som kan gjøre hverdagen vanskelig i overgangsalderen. Men det er ikke verdens undergang. Og det meste går det an å få hjelp med.

Det å snakke om denne fasen i livet, dele erfaringer, gjør det kanskje lettere å se det å bli eldre som en begynnelse på resten av livet, og ikke begynnelsen på slutten av livet.

Her er jeg på FACEBOOK og INSTAGRAM På Snapchat: lykkeligdep

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lukk meny